Sastojci
Za tijesto
- 1,2 kg očišćenih svježih, zamrznutih ili višanja iz kompota
- 5 jaja
- 250 g mekanog maslaca
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 350 g brašna
- 1 žlica i 1 vrećica praška za pecivo
- prstovet soli
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice ruma
- masnoća za namašćivanje lima za pečenje
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 200 g mekanog maslaca
- 2-3 žlice likera od jaja ili trešnjovače
- 200 g tamnog čokoladnog preljeva ili čokolade za kuhanje
- 20g kokosove masti
- Premazati masnoćom lim za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Ocijediti svježe ili višnje iz kompota.
- Odvojiti žumanca od bjelanaca za tijesto, Pjenasto izmješati maslac, 150 g šećera, vanilin šećer i žumanca. Izmješajte brašno s praškom za pecivo pa ih umješajte u smjesu. Posolite bjelanca i istucite ih u snijeg, a potom ga lagano umješajte u tijesto.
- Stavite na lim polovicu tijesta i poravnajte ga. U preostalo tijesto umješajte preostali šećer, kakao i rum. Tamno tijesto stavite na svijetlo i poravnajte ga.
- Ravnomjerno razdijelite višnje po površini, a zamrznute visnje ne morate odlediti. Pecite tijesto 40-50 minuta, potom ga pokrijte ubrusom i ostavite u limu da se tijekom noći ohladi.
- Izmješajte za kremu prašak za puding sa 100 ml mlijeka i šećerom. Zakuhajte preostalo mlijeko pa umješajte mješavinu s pudingom. Mješajući, lagano kuhajte 3 minute. Skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. a nekoliko puta promješajte. Potom puding protisnite kroz cjedilo..
- Mikserom pjenasto izmješajte maslac da nastane bijela masa. Potom najvećom brzinom miksera u maslac postupno umješate puding, liker, ili trešnjovaču, a sve mora imati sobnu temperaturu. Premažete kolač kremom i ostavite na hladno mjesto.
- Rastopite preljev ili čokoladu pa umješate kokosovu mast. Ostavite da se mješavina malo ohladi da se pr premazivanju krema ne topi. Preljev ravnomjerno preliti po kolaču.
- Ostavite da se preljev malo stegne pa na njemu vilicom nacrtajte valove. Potom stavite kolač na hladno mjesto da se preljev stvrdne. Narežite kolač na komade i poslužite.
0 komentari:
Objavi komentar