petak, 10. srpnja 2015.

Dunavski valovi


Sastojci
Za tijesto
  • 1,2 kg očišćenih svježih, zamrznutih ili višanja iz kompota 
  • 5 jaja
  • 250 g mekanog maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 350 g brašna
  • 1 žlica i 1 vrećica praška za pecivo
  • prstovet soli
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice ruma
  • masnoća za namašćivanje lima za pečenje
Za kremu s maslacem
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 200 g mekanog maslaca
  • 2-3 žlice likera od jaja ili trešnjovače
 Za preljev
  • 200 g tamnog čokoladnog preljeva ili čokolade za kuhanje 
  • 20g kokosove masti
 Priprema
  1. Premazati masnoćom lim za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Ocijediti svježe ili višnje iz kompota.
  2. Odvojiti žumanca od bjelanaca za tijesto, Pjenasto izmješati maslac, 150 g šećera, vanilin šećer i žumanca. Izmješajte brašno s praškom za pecivo pa ih umješajte u smjesu. Posolite bjelanca i istucite ih u snijeg, a potom ga lagano umješajte u tijesto.
  3. Stavite na lim polovicu tijesta i poravnajte ga. U preostalo tijesto umješajte preostali šećer, kakao i rum. Tamno tijesto stavite na svijetlo i poravnajte ga.
  4. Ravnomjerno razdijelite višnje po površini, a zamrznute visnje ne morate odlediti. Pecite tijesto 40-50 minuta, potom ga pokrijte ubrusom i ostavite u limu da se tijekom noći ohladi.
  5. Izmješajte za kremu prašak za puding sa 100 ml mlijeka i šećerom. Zakuhajte preostalo mlijeko pa umješajte mješavinu s pudingom. Mješajući, lagano kuhajte 3 minute. Skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. a nekoliko puta promješajte. Potom puding protisnite kroz cjedilo..
  6. Mikserom pjenasto izmješajte maslac da nastane bijela masa. Potom najvećom brzinom miksera u maslac postupno umješate puding, liker, ili trešnjovaču, a sve mora imati sobnu temperaturu. Premažete kolač kremom i ostavite na hladno mjesto.
  7. Rastopite preljev ili čokoladu pa umješate kokosovu mast. Ostavite da se mješavina malo ohladi da se pr premazivanju krema ne topi. Preljev ravnomjerno preliti po kolaču.
  8. Ostavite da se preljev malo stegne pa na njemu vilicom nacrtajte valove. Potom stavite kolač na hladno mjesto da se preljev stvrdne. Narežite kolač na komade i poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar