Sastojci
TESTO:
- 150 g blago-gorke čokolade (do 50 % kakaa)
- 6 belanaca
- 160 g omekšalog maslaca
- 160 g finog kristal šećera
- 1 vanilin šećer, Dolcela
- 6 žumanaca
- 100 g prezli (krušnih/ hlebnih mrvica)
FIL:
- 150 g marmelade od kajsija/marelica, Podravka
GLAZURA:
- 60 g šećera
- 7 kaš. vode
- 200 g blago-gorke čokolade (do 55% kakaa)
DEKORACIJA:
- 50 g otopljene čokolade
Priprema
1.
Za testo, čokoladu naseckati otopiti je. Zagrejati pećnicu na 180*C.
2.
Belanca čvrsto ulupati. Maslac
kremasto ulupati, zatim postepeno dodavati šećer i vanilin šećer, pa
jedan po jedan žumanac, muteći najjačom brzinom. Dodati otopljenu
čokoladu i hlebne mrvice, mešajući srednjom brzinom. Testo staviti u
pleh vel. 26cm i peći u donjoj trećini pećnice oko 50 minuta.
3.
Izvaditi pečen biskvit na rešetku
i pustiti ga da se skroz ohladi. Zadim ga jednom vodoravno izrezati.
Donju koru premazati marmeladom, pa preklopiti gornjom. Lagano
pritisnuti.
4.
Za glazuru šećer i vodu zakuvati
dok se šećer ne otopi. Zatim u vreo sirup dodati naseckanu čokoladu i
mešati dok masa ne postane glatka i sjajna. Ceo kolač tanko premazati
marmeladom, i preko jednako preliti čokoadnom glazurom sa svih strana.
5.
Kada se glazura stegne zarezati 12 parčeta po površiti, i na svako otopljenom čokoladom uz pomoć fišeka, ispisati 'Sacher'.
0 komentari:
Objavi komentar