Potrebno
- 250 g brašna
- brašno za radnu površinu
- 250 g cjelovitog pšeničnog brašna
- 1 žlica natrona za pečenje
- 1/2 žlice soli
- 300 ml mlaćenice
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Obložite papirom lim ta pečenje. Izmješajte u posudi obje vrste brašna, natron i sol.
- U sredini napravite udubljenje pa ulijte mlaćenicu. Mikserom izmješajte sve sastojke i zamjesite tijesto.
- Pospite brašnom radnu površinu pa na nju stavite tijesto. Premijesite ga rukama, oblikujte kuglu i stavite je na lim. Lagano je pritisnite i oblikujte hljeb promjera oko 20 cm.
- Oštrim nožem duboko u križ zarežite hljeb, Potom ga pospite cjelovitim brašnom.
- Pecite hljeb 30 minuta da dobije zlatnosmeđu boju. Pečen je kada se pri kucanju čuje šuplji zvuk. Ako je potrebno pevite ga još 3-5 minuta.
- Pečeni kruh izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi. Poslužite svjež hljeb.
0 komentari:
Objavi komentar