petak, 10. srpnja 2015.

Irski hljeb

Potrebno

  • 250 g brašna
  • brašno za radnu površinu
  • 250 g cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 žlica natrona za pečenje
  • 1/2 žlice soli
  • 300 ml mlaćenice
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Obložite papirom lim ta pečenje. Izmješajte u posudi obje vrste brašna, natron i sol.
  2. U sredini napravite udubljenje pa ulijte mlaćenicu. Mikserom izmješajte sve sastojke i zamjesite tijesto.
  3. Pospite brašnom radnu površinu pa na nju stavite tijesto. Premijesite ga rukama, oblikujte kuglu i stavite je na lim. Lagano je pritisnite i oblikujte hljeb promjera oko 20 cm.
  4. Oštrim nožem duboko u križ zarežite hljeb, Potom ga pospite cjelovitim brašnom.
  5. Pecite hljeb 30 minuta da dobije zlatnosmeđu boju. Pečen je kada se pri kucanju čuje šuplji zvuk. Ako je potrebno pevite ga još 3-5 minuta.
  6. Pečeni kruh izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi. Poslužite svjež hljeb.

0 komentari:

Objavi komentar