Biskvit:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 5 žlica prženih, oguljenih i mljevenih lješnjaka
- 3 žlice brašna
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
Krema:
- 700 ml mlijeka
- 6 žlica gustina
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g bijele čokolade
- 250 g maslaca
Glazura:
- 500 ml vrhnja za šlag z'bregov
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 g mliječne čokolade
- prženi, oguljeni i krupno rezani lješnjaci
- 15-tak keks-kuglica
- malo bijele čokolade
- malo mliječne čokolade
- malo čokolade za kuhanje
Priprema
-
Lješnjake (otprilike 100 g) raširite na suhi lim i stavite u pećnicu zagrijanu na 200"C. Pecite dok opna ne potamni, ponekad promiješajte. Još vrele stavite u krpu i protrljajte da se opna skine.
Dio sameljite da dobijete 5 žlica, ostatak stavite u vrećicu, par puta pređite preko njih valjkom i odvojite sa strane za ukrašavanje torte.
-
Biskvit:
Bjelanjke istucite u snijeg sa prstohvatom soli.
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, pa dodajte brašno prosijano sa praškom za pecivo, mljevene lješnjake i tučene bjelanjke.
Kalup za torte promjera 26 cm namažite maslacem, pobrašnite, pa na dno stavite papir za pečenje.
Izlijte biskvitno tijesto i pecite na 180"C oko 30 minuta.
Biskvit preokrenite na servirni tanjur i učvrstite čistim obručem.
-
Krema:
Pomiješajte gustin i šećer, pa razmutite sa malo hladnog mlijeka (odvojiti od 500 ml). Skuhajte u kipućem mlijeku kao puding i kad se zgusne, maknite sa vatre. Dodajte izlomljenu, bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
Ohladite, pa spojite sa pjenasto umućenim maslacem.
Premažite biskvit u kalupu i stavite u hladnjak da se stisne.
-
Glazura:
Na srednje jaku vatru stavite vrhnje za šlag i izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa bude glatka, ali ne smije prokuhati. Prohladite par minuta pa prelijte preko kreme.
Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.
-
Keks-kuglice:
150 g mljevenog keksa petit-beurre, 150 g maslaca, 100 g šećera, 2-3 rebra omekšale čokolade za kuhanje, malo ruma.
Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglice. Stavite u zamrzivač i kad se dobro stegnu, zabodite čačkalicu i umočite ih u otopljenu čokoladu.
-
Tortu okolo obložite krupim lješnjacima, po vrhu poslažite kuglice.
Izvor: http://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar