petak, 17. srpnja 2015.

Monte torta

Sastojci

 


Biskvit:
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica prženih, oguljenih i mljevenih lješnjaka
  • 3 žlice brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli

Krema:
  • 700 ml mlijeka
  • 6 žlica gustina
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g bijele čokolade
  • 250 g maslaca

Glazura:
  • 500 ml vrhnja za šlag z'bregov
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 g mliječne čokolade 
Još:
  • prženi, oguljeni i krupno rezani lješnjaci
  • 15-tak keks-kuglica
  • malo bijele čokolade
  • malo mliječne čokolade
  • malo čokolade za kuhanje  

Priprema

  1. Lješnjake (otprilike 100 g) raširite na suhi lim i stavite u pećnicu zagrijanu na 200"C. Pecite dok opna ne potamni, ponekad promiješajte. Još vrele stavite u krpu i protrljajte da se opna skine.
    Dio sameljite da dobijete 5 žlica, ostatak stavite u vrećicu, par puta pređite preko njih valjkom i odvojite sa strane za ukrašavanje torte.

  2. Biskvit:
    Bjelanjke istucite u snijeg sa prstohvatom soli.
    Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, pa dodajte brašno prosijano sa praškom za pecivo, mljevene lješnjake i tučene bjelanjke.
    Kalup za torte promjera 26 cm namažite maslacem, pobrašnite, pa na dno stavite papir za pečenje.
    Izlijte biskvitno tijesto i pecite na 180"C oko 30 minuta.
    Biskvit preokrenite na servirni tanjur i učvrstite čistim obručem.

  3. Krema:
    Pomiješajte gustin i šećer, pa razmutite sa malo hladnog mlijeka (odvojiti od 500 ml). Skuhajte u kipućem mlijeku kao puding i kad se zgusne, maknite sa vatre. Dodajte izlomljenu, bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
    Ohladite, pa spojite sa pjenasto umućenim maslacem.
    Premažite biskvit u kalupu i stavite u hladnjak da se stisne.

  4. Glazura:
    Na srednje jaku vatru stavite vrhnje za šlag i izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa bude glatka, ali ne smije prokuhati. Prohladite par minuta pa prelijte preko kreme.
    Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa spremite u hladnjak, najbolje preko noći.

  5. Keks-kuglice:
    150 g mljevenog keksa petit-beurre, 150 g maslaca, 100 g šećera, 2-3 rebra omekšale čokolade za kuhanje, malo ruma.
    Sve sastojke pomiješajte i oblikujte kuglice. Stavite u zamrzivač i kad se dobro stegnu, zabodite čačkalicu i umočite ih u otopljenu čokoladu.

  6. Tortu okolo obložite krupim lješnjacima, po vrhu poslažite kuglice.

    Izvor:  http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar